Essens: Svar så godt du kan på det oppgaven spør om!
…Og fordi alle teorioppgaver er forskjellige finnes det (selvsagt) ingen fasit på hvordan man alltid skal eller kan skrive en god teorioppgave. Mao: Du må rett og slett tenke sjæl! Alltid! Hver eneste gang du skal skrive en teorioppgave må du tenke igjennom konkret hvordan innholdet i tankene dine best kan formidles til sensor. Det finnes ikke et skjema i verden som kan erstatte dette elementet av teorioppgaveskrivingen.
MEN: Ingenting av det som hittil er sagt er til hinder for at det likevel går an å gi noen tips og triks til hvordan man generelt sett kan gå frem når man skal skrive om obligasjonsrettslige emner. Det dette resten av denne siden handler om.
#Disclaimer: Dette er bare mine personlige tips til hvordan man kan løse teorioppgaver i obligasjonsrett. Fordi jeg faktisk har tatt meg bryet med å lage denne siden, er det selvfølgelig sånn at jeg tror disse tipsene er nyttige. Og får du nytte av dem, setter jeg veldig pris på det! Men: Hvis du skulle være uenig eller ha andre meninger om dette enn meg, så er du absolutt velkommen til det også. Faktisk så oppfordrer jeg deg til å være litt uenig med meg innimellom. Et av de beste rådene man kan gi, tror jeg er å lage seg egne meninger om hvordan juridiske oppgaver bør løses og skrives. Ta imot mine råd som innspill til egne meninger, men til syvende og sist er det dine meninger som teller. Jeg skal ikke skrive eksamensbesvarelsen din! Og kanskje enda viktigere: Det er ufattelig usannsynlig at det er jeg som skal være sensoren din.
Triks for å kickstarte tanken: Begrepsanalysemodellen
De aller fleste teorioppgaver i obligasjonsrett handler (i alle fall delvis) om å redegjøre for et eller annet obligasjonsrettslig begrep, tema eller regelsett. La oss bruke ordet “begrep” som en samlebetegnelse. For å utføre denne øvelsen kan begrepsanalysemodellen (se tegning til høyre) være ganske nyttig.
Litt mer presist tror jeg at begrepsanalysemodellen kan være nyttig for deg som student i tre sammenhenger:
Kort sagt handler begrepsanalysemodellen om å analysere juridiske og obligasjonsrettslige begreper som koblingsord mellom diverse rettsfakta (vilkår) og diverse rettsvirkninger. Se gjerne denne youtubevideoen for en litt mer grundig forklaring:
(Beklager dårlig lydkvalitet)
Se eksempler på (raskt) utfylte begrepsanalyseskjemaer her: Begrepsanalysemodellen (pdf)
Oppsett: Tenk på fisken
Et (ekstremt forenklet) default oppsett for en teorioppgavebesvarelse: